FreeOrion

Forums for the FreeOrion project
It is currently Thu Oct 02, 2014 4:21 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 12:01 am 
Offline
Pupating Mass

Joined: Sat Feb 23, 2008 9:15 pm
Posts: 94
I'm experiencing some odd errors with 1.3.8 (on Vista 32bits), when choosing Single Player, Windows says the program has stopped working (while it hasn't). But, when I try to advance, it will in fact crash.

Reading the log (which by the way is very inaccessible if you don't run it from the command prompt) I'm assuming it <demands> internet access? (Which it doesn't have)

Code:
1203810850 DEBUG  : OpenAL initialized. Version OpenAL version 1.1Renderer SB Au
digy 2 ZS Audio [A000]Vendor Creative Labs Inc.
Extensions: EAX
EAX1.0
EAX2.0
EAX3.0
EAX4.0


1203810850 DEBUG  : SDLInit() complete.
1203810850 DEBUG  : GLInit() complete.
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(LEARNING_CATEGORY, blah, [93, 155
, 246, 255])
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(GROWTH_CATEGORY, blah, [116, 225,
 107, 255])
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(PRODUCTION_CATEGORY, blah, [240,
106, 106, 255])
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(CONSTRUCTION_CATEGORY, blah, [241
, 233, 87, 255])
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(ECONOMICS_CATEGORY, blah, [255, 1
12, 247, 255])
1203810851 DEBUG  : TechCategory::TechCategory(SHIPS_CATEGORY, blah, [85, 255, 1
70, 255])
1203810851 DEBUG  : Limited FPS to 60
std::runtime_error exception caught in GUI::Run(): socket_select_interrupter: An
 attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permission
s.1203811002 DEBUG  : Initiating Exit (code 1 - error termination)
1203811002 DEBUG  : SDLQuit() complete.

C:\Program Files\FreeOrion>


Last edited by Sai on Sun Feb 24, 2008 12:05 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 12:05 am 
Offline
Pupating Mass

Joined: Sat Feb 23, 2008 9:15 pm
Posts: 94
The game runs now, after I granted access (Single Player mode).

This seems rather silly to me.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 12:39 am 
Offline
Programming, Design, and De Facto Lead
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 10147
Location: Munich
This is a bug with the firewall, not with freeorion. Single player mode does not use internet connectivity, but it does connect to the server via a similar communications method, which is mistaken for a net access attempt. This issue more commonly crops up with ZoneAlarm on WinXP.

The error message probably says the server stopped working. The client and server (and AIs) are separate processes, and if one crashes, the other doesn't necessarily crash or notice until it attempts to communicate with the other.

Edit: The log is stored in freeorion.log in C:\Documents and Settings\UserName\Application Data\FreeOrion

There are logs for the server and AI clients as well. The latter come in handy when scripting AI in Python, since the AI clients lack a console window in which to display output, regardless of how the human client is started.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 2:09 am 
Offline
Pupating Mass

Joined: Sat Feb 23, 2008 9:15 pm
Posts: 94
Was McAfee, not too happy with it anyway.

(The directory is invalid for Vista) (it's C:\Users\[UserName]\AppData\Roaming\FreeOrion for Vista)

Code:
C:\Program Files\FreeOrion>freeorion --fullscreen
1203818627 DEBUG  : OpenAL initialized. Version OpenAL version 1.1Renderer SB Au
digy 2 ZS Audio [A000]Vendor Creative Labs Inc.
Extensions: EAX
EAX1.0
EAX2.0
EAX3.0
EAX4.0


1203818627 ERROR  : Video mode set failed: No video mode large enough for 1650x1
050
1203818627 DEBUG  : Initiating Exit (code 1 - error termination)
1203818627 DEBUG  : SDLQuit() complete.

C:\Program Files\FreeOrion>


(The actual display size is 1680x1050, small typo on my side, but the program won't run at all anymore (in fullscreen) even though it should fit )

But ah well, no real issue.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 2:22 am 
Offline
Programming, Design, and De Facto Lead
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 10147
Location: Munich
Hmm. I guess it's not providing any of the larger resolutions because SDL doesn't detect them for some reason. This is probably a bug with SDL, but is worth reporting on sourceforge for freeOrion. I suspect that tzlaine (lead programmer who deals with such issues) may just not deal with it though...

You should (might?) be able to run custom resolutions up to whatever size you want in windowed mode though. That's generally how I run the game, though I'm usually doing so while developing it.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 24, 2008 3:59 pm 
Offline
Pupating Mass

Joined: Sat Feb 23, 2008 9:15 pm
Posts: 94
Aye, that is why I found it strange that 1650x1050 made the game not run at all, I'll see if I can parse it to the bugtracker.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group