FreeOrion

Forums for the FreeOrion project
It is currently Sun Oct 22, 2017 10:50 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 6:26 am 
Offline
Space Krill

Joined: Mon Apr 17, 2017 6:04 am
Posts: 2
Bug Name: Mouse cursor missing when game launches


Summary: When the game opens, the mouse cursor is invisible, but can still be used to click on menu buttons. Additionally, the mouse cursor becomes visible in certain situations but disappears again.


Operating System: Windows 7 Professional 64-bit, V 6.1.7601 with SP1
Processor: Intel Core 2nd Gen i5-2500 @ 3.30GHz
Physical Memory: 8 GB
GPU: Intel HD Graphics 2000
GPU Driver Version: 9.17.10.4229
Screen Size: 1440x900
Game Build: FreeOrion_v0.4.7-RC1_2017-04-13.3efa627


Description:
When opening the game, both in windowed mode or fullscreen mode, the mouse cursor is completely invisible. Moving it outside of the window makes it reappear and behave normally. The cursor, though invisible, can still be used to click on the main menu buttons.
Clicking the Single Player, Multi Player, Load Game, and About buttons does not reveal the cursor.
Clicking the Quick Start button reveals the cursor while the match is loading, but disappears once the match starts.
Clicking the Options button, the mouse cursor is remains invisible until you click the Audio, UI, Galaxy Map, Objects List, Colors, and Keyboard Shortcuts tabs, at which point the cursor becomes visible. However, clicking the Autosave, Directories, and Other tabs makes the cursor disappear once again.
Clicking the Pedia and Credits buttons reveal the cursor.
Closing any submenus makes the cursor disappear.


Steps to reproduce:
1: Launch the game


Expected result:
Visible mouse cursor


Actual result:
See description


Repeatable?:
Yes


Screenshots: http://imgur.com/a/oklds


Logs:
Attachment:
freeorion.log [32.42 KiB]
Downloaded 19 times
Attachment:
freeoriond.log [215.21 KiB]
Downloaded 19 times



Notes:
When the Quick Match button was pressed and the match began, I did experience the graphics flickering issues as detailed in Issue #676, which leads me to believe it is the same bug.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 7:36 am 
Offline
Programmer
User avatar

Joined: Fri Mar 01, 2013 9:52 am
Posts: 1040
Location: Germany
If this were the Issue tracker I would close this report as duplicate of the issue you mentioned. As already mentioned in that issue noone of the developers has the hardware, driver, os combination to replicate the issue so far and no one else stepped up to test a possible, based on pure guesswork, fix (also referenced in said bug) or dive deeper into the issue to provide a bugfix themself. Unless someone is willing to bisect this bug together with a developer this won't be fixed.

_________________
Resident code gremlin
Attached patches are released under GPL 2.0 or later.
Git author: Marcel Metz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 1:36 pm 
Offline
Dyson Forest
User avatar

Joined: Mon Apr 10, 2017 4:25 pm
Posts: 210
Furrymessiah, are you using Intel graphics (as do the posters for the linked issue; that's not my case, I have my Intel's disabled and using a PCIx NVIDIA card because of the problems with Intel drivers and Linux)?

Edit: ouch, dumb question, it's clearly stated in the report.


Last edited by Oberlus on Mon Apr 17, 2017 7:00 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 4:18 pm 
Offline
Dyson Forest
User avatar

Joined: Wed Aug 13, 2014 7:21 pm
Posts: 204
Location: France
Quote:
GPU: Intel HD Graphics 2000


Here is the guilty.

I run FO on a laptop with switchable graphics cards: Intel HD Graphics 3000 and ATI Radeon HD 7670M.

When set to the Intel, I have the same flickering/disappearing mouse cursor or/and icons, panels, text, etc.

No problem when I switch to the Radeon.

Geoff submitted a PR which could possibly fix the problem : https://github.com/freeorion/freeorion/pull/1500

_________________
I release every updated file under the CC-BY-SA 3.0 license.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 5:38 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Mon Apr 17, 2017 6:04 am
Posts: 2
adrian_broher wrote:
If this were the Issue tracker I would close this report as duplicate of the issue you mentioned. As already mentioned in that issue noone of the developers has the hardware, driver, os combination to replicate the issue so far and no one else stepped up to test a possible, based on pure guesswork, fix (also referenced in said bug) or dive deeper into the issue to provide a bugfix themself. Unless someone is willing to bisect this bug together with a developer this won't be fixed.

I am aware of this, which is why I referenced it in the notes. Still, I took the time to flesh out my bug report in a way that others have not seemed to do thus far, in the hopes it would assist in diagnosing the specific problem.


Oberlus wrote:
Furrymessiah, are you using Intel graphics?

Yes, as unfortunately my system doesn't have a discrete GPU and I don't have the financial wherewithal to purchase one.


Quote:
Geoff submitted a PR which could possibly fix the problem: https://github.com/freeorion/freeorion/pull/1500

I'm glad to hear that there is a PR for this issue, but if Adrian's post above is correct, they're going to have difficulty replicating/removing the issue.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 12:09 am 
Offline
Creative Contributor
User avatar

Joined: Fri Jun 28, 2013 11:45 pm
Posts: 3245
Yeah, I first discovered it, we closed some of the causes so it got a bit better, then that laptop died completely and it doesn't happen on either my Linux desktop or my Win10 laptop which is frustrating, and given anyone with it is by definition using a lower spec machine (that should still be able to run it fine) compiling is less of an option let alone git bisecting &c.

I suspect what we need is a Windows dev to compile the PR branch and post the binaries to allow an affected person to test but even that's not foolproof.

_________________
Mat Bowles

Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 9:25 pm 
Offline
Psionic Snowflake

Joined: Wed Aug 26, 2015 6:15 pm
Posts: 482
Has this been seen on Win 7 before? I had understood it to be a Win 10 + integrated graphics combination.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 9:30 pm 
Offline
Psionic Snowflake

Joined: Wed Aug 26, 2015 6:15 pm
Posts: 482
adrian_broher wrote:
If this were the Issue tracker I would close this report as duplicate of the issue you mentioned. As already mentioned in that issue noone of the developers has the hardware, driver, os combination to replicate the issue so far and no one else stepped up to test a possible, based on pure guesswork, fix (also referenced in said bug) or dive deeper into the issue to provide a bugfix themself. Unless someone is willing to bisect this bug together with a developer this won't be fixed.

I can produce the problem but I'm not set up to do any debugging at this time. I can say that 4.7 RC1 didn't accidentally fix it or anything.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 9:34 pm 
Offline
Creative Contributor
User avatar

Joined: Fri Jun 28, 2013 11:45 pm
Posts: 3245
defaultuser wrote:
Has this been seen on Win 7 before? I had understood it to be a Win 10 + integrated graphics combination.

I had a very similar issue on Win7, if it wasn't the same issue it was similar enough that the symptoms were as described.

_________________
Mat Bowles

Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 9:42 pm 
Offline
Psionic Snowflake

Joined: Wed Aug 26, 2015 6:15 pm
Posts: 482
Ah, ok. After I got this "new" computer, I put the old Win 7 hard drive in it and booted from that at one point. Unfortunately FreeOrion 4.6 just crashes right at the start. I don't think there was any real error indication and the logs were empty.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group