FreeOrion

Forums for the FreeOrion project
It is currently Sat Nov 18, 2017 11:23 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Audio disabled?
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 6:22 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
Hey there,

for some reason i cannot make the game to play any music in the new version. In v0.4.6 it worked fine. Is it supposed to be like that or is something wrong on my side. Here is the freeorion.log after i quit the game:

2017-04-18 11:53:49.015625 [debug] Client : Logger.cpp:67 : Logger initialized
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : Logger.cpp:68 : v0.4.7 [build 2017-04-13.3efa627] MSVC 2015
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : HumanClientApp.cpp:214 : GL Version String: 4.2.11762 Compatibility Profile Context
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:81 : Dependency versions from headers:
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : Boost: 1_59
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : FreeType: 2.5.5
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : PNG: 1.6.29
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : SDL: 2.0.4
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : libvorbis: Xiph.Org libVorbis 1.3.5
2017-04-18 11:53:49.015625 [info] Client : DependencyVersions.cpp:84 : zlib: 1.2.8
2017-04-18 11:53:49.062500 [debug] Client : Sound.cpp:355 : OpenAL initialized. Version 1.1 ALSOFT 1.17.2 Renderer OpenAL Soft Vendor OpenAL Community
Extensions: AL_EXT_ALAW AL_EXT_BFORMAT AL_EXT_DOUBLE AL_EXT_EXPONENT_DISTANCE AL_EXT_FLOAT32 AL_EXT_IMA4 AL_EXT_LINEAR_DISTANCE AL_EXT_MCFORMATS AL_EXT_MULAW AL_EXT_MULAW_BFORMAT AL_EXT_MULAW_MCFORMATS AL_EXT_OFFSET AL_EXT_source_distance_model AL_LOKI_quadriphonic AL_SOFT_block_alignment AL_SOFT_buffer_samples AL_SOFT_buffer_sub_data AL_SOFT_deferred_updates AL_SOFT_direct_channels AL_SOFT_loop_points AL_SOFT_MSADPCM AL_SOFT_source_latency AL_SOFT_source_length

2017-04-18 11:53:49.062500 [debug] Client : Sound.cpp:252 : Audio enabled.
2017-04-18 11:53:49.093750 [debug] Client : Hotkeys.cpp:218 : Hotkey::ReadFromOptions : Typing-unsafe key spec: 'MOD_KEY_LCTRL | MOD_KEY_RCTRL+GGK_DOWN' for hotkey map.pan_down
2017-04-18 11:53:49.093750 [debug] Client : Hotkeys.cpp:218 : Hotkey::ReadFromOptions : Typing-unsafe key spec: 'MOD_KEY_LCTRL | MOD_KEY_RCTRL+GGK_LEFT' for hotkey map.pan_left
2017-04-18 11:53:49.093750 [debug] Client : Hotkeys.cpp:218 : Hotkey::ReadFromOptions : Typing-unsafe key spec: 'MOD_KEY_LCTRL | MOD_KEY_RCTRL+GGK_RIGHT' for hotkey map.pan_right
2017-04-18 11:53:49.093750 [debug] Client : Hotkeys.cpp:218 : Hotkey::ReadFromOptions : Typing-unsafe key spec: 'MOD_KEY_LCTRL | MOD_KEY_RCTRL+GGK_UP' for hotkey map.pan_up
2017-04-18 11:53:49.312500 [debug] Client : ClientUI.cpp:436 : loading 14 charsets for current stringtable characters
2017-04-18 11:53:49.312500 [debug] Client : ClientUI.cpp:465 : Loading 14 Unicode charsets: Basic Latin, Latin-1 Supplement, Latin Extended-A, Combining Diacritical Marks, Greek and Coptic, Cyrillic, Arabic, Latin Extended Additional, General Punctuation, Mathematical Operators, Supplemental Arrows-A, Katakana, CJK Unified Ideographs, Hangul Syllables,
2017-04-18 11:53:49.750000 [debug] Client : HumanClientApp.cpp:1196 : Limited FPS to 60
2017-04-18 11:53:49.750000 [debug] Client : HumanClientApp.cpp:158 : OpenGL Version Number: 4.2
2017-04-18 11:53:49.890625 [debug] Client : HumanClientFSM.cpp:110 : (HumanClientFSM) IntroMenu
2017-04-18 11:53:49.890625 [debug] Client : HumanClientApp.cpp:911 : HumanClientApp::HandleFocusChange(Gained Focus)
2017-04-18 11:54:01.015625 [debug] Client : HumanClientApp.cpp:327 : HumanClientApp exited cleanly.
2017-04-18 11:54:01.031250 [debug] Client : HumanClientFSM.cpp:115 : (HumanClientFSM) ~IntroMenu
2017-04-18 11:54:01.046875 [debug] Client : chmain.cpp:307 : Human client main exited cleanly.
2017-04-18 11:54:01.078125 [debug] Client : Sound.cpp:268 : Audio disabled.



Thanks for helping me out here!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 4:19 am 
Offline
Programmer

Joined: Sun Feb 14, 2016 12:08 am
Posts: 341
Hi Abysssos, not seeing any issues in that log, so just a few general checks.

Do you hear sound effects? With a new game, selecting a fleet should play a sound effect.

In Options->Audio check if music is enabled, the volume slider is turned up, and a music file selected(should be artificial_intelligence_v3.ogg).

Did you recently play 0.4.6? Might try playing the music file listed in Options->Audio in a media player (possibly need to get a codec, app should warn if so).

Do you have more than 1 audio device installed?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 8:10 am 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
I don´t hear any sounds at all. Music is enabled. I can play the file when i move to the directory with the explorer and start it from there with the media player and it just sounds good but it won´t start with the game. And yes, i played 0.4.6 several days ago and it just worked fine with music and sound. Just one audio device installed, so i don´t see any problems with that.

Really strange...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 12:40 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
By the way, here is the config.xml-file from the game. The issue still exists. No ingame sound and no music even though all files are showing that it should work finely.


Attachments:
config.xml [26.08 KiB]
Downloaded 21 times
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 12:45 pm 
Offline
Programming, Design, Admin
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 12013
Location: Munich
If you open the volume mixer while the game is running and has input focus (is the active / selected window in the OS), does the bar indicating volume bump up and down?


Attachments:
File comment: volume mixer and FreeOrion
mixer.png
mixer.png [ 650.83 KiB | Viewed 902 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 1:43 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
I am using Windows XP SP3 on this machine. There is no separate audio volume for Freeorion visible :(


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Wed Apr 19, 2017 6:31 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
I reinstalled it several times. Still cannot get any sounds out of it. Am i the only experiencing those problems?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 8:36 am 
Offline
Dyson Forest
User avatar

Joined: Mon Apr 10, 2017 4:25 pm
Posts: 213
I'm fine, although I'm using Win 7.

Devs, did any change on sound playing occur from 0.4.6 to 0.4.7 that could be failing for the old Win XP?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 8:40 am 
Offline
Programming, Design, Admin
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 12013
Location: Munich
Oberlus wrote:
Devs, did any change on sound playing occur from 0.4.6 to 0.4.7 that could be failing for the old Win XP?
There have been some changes in Sound.cpp: https://github.com/freeorion/freeorion/ ... /Sound.cpp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 11:31 am 
Offline
Programmer
User avatar

Joined: Fri Mar 01, 2013 9:52 am
Posts: 1040
Location: Germany
Geoff the Medio wrote:
Oberlus wrote:
Devs, did any change on sound playing occur from 0.4.6 to 0.4.7 that could be failing for the old Win XP?
There have been some changes in Sound.cpp: https://github.com/freeorion/freeorion/ ... /Sound.cpp


Also the OpenAL build and the SDK build changed.

_________________
Resident code gremlin
Attached patches are released under GPL 2.0 or later.
Git author: Marcel Metz


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 11:51 am 
Offline
Programming, Design, Admin
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 12013
Location: Munich
Abysssos, if you want to narrow down the issue, you could test previous weekly test builds to determine when the problem first appeared.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 4:29 pm 
Offline
Space Krill

Joined: Tue Apr 18, 2017 6:15 pm
Posts: 6
I think i wait for a new release canditate and hope it gets rechanged so its also compatible with Windows XP.

Thanks so far, even though it seems i am the only one left who is using XP :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Audio disabled?
PostPosted: Thu Apr 20, 2017 9:46 pm 
Offline
Programming, Design, Admin
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Posts: 12013
Location: Munich
Abysssos wrote:
I think i wait for a new release canditate and hope it gets rechanged so its also compatible with Windows XP.
Doubtful. If you want it fixed, you'll need to help narrow down what caused it.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group