Curious - was it a feature or a bug

Problems and solutions for installing or running FreeOrion, including discussion of bugs if needed before posting a bug report. For problems building from source, post in Compile.
Post Reply
Message
Author
ghealy
Space Kraken
Posts: 127
Joined: Sat Jun 06, 2015 2:06 pm

Curious - was it a feature or a bug

#1 Post by ghealy » Sun Jun 04, 2017 1:09 am

Just completed a game that went very long (for me) - over 400 turns. Production points were in excess of 4k. Research points in excess of 2k.

Somewhere around turn 300 I had finished researching everything I wanted to research. The AI proved tougher than most I had played previous, plus its empire was placed over a large area far from where i could build what I wanted to build, so it took many turns for me to build a fleet of warships large enough to attack and a few turns to get them from point of origin to the system I was invading. So the last almost 100 turns, I was producing and moving, but I was not researching any thing specifically.

Yet the game started researching items on its own. It appeared to research from to to bottom, left to right, all items not yet researched.

Is this normal? Or is this a bug?

Like I said, curious. :)

Gene

User avatar
MatGB
Creative Contributor
Posts: 3310
Joined: Fri Jun 28, 2013 11:45 pm

Re: Curious - was it a feature or a bug

#2 Post by MatGB » Sun Jun 04, 2017 1:24 am

New feature, haven't tested it myself, feedback useful I suspect.
Mat Bowles

Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.

ghealy
Space Kraken
Posts: 127
Joined: Sat Jun 06, 2015 2:06 pm

Re: Curious - was it a feature or a bug

#3 Post by ghealy » Sun Jun 04, 2017 3:08 am

Thanks, MatGB for the info.

User avatar
Oberlus
Small Juggernaut
Posts: 706
Joined: Mon Apr 10, 2017 4:25 pm

Re: Curious - was it a feature or a bug

#4 Post by Oberlus » Sun Jun 04, 2017 11:42 am

MatGB wrote:New feature, haven't tested it myself, feedback useful I suspect.
Only problem I see with that is if you don't want to achieve the research victory condition. Is there a way to halt research on a given tech (i.e. Transcendence)?

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12276
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: Curious - was it a feature or a bug

#5 Post by Geoff the Medio » Sun Jun 04, 2017 12:57 pm

Oberlus wrote:Is there a way to halt research on a given tech (i.e. Transcendence)?
Put it on the queue and pause it.

Jaumito
Space Kraken
Posts: 138
Joined: Tue May 16, 2017 3:42 am
Location: Catalonia, France, Europe, Earth, Sol, Orion Arm, Milky Way, Virgo Cluster

Re: Curious - was it a feature or a bug

#6 Post by Jaumito » Sun Jun 04, 2017 2:08 pm

Idea: why not divert excess research to a sink (or an unbounded research technology, if you wish) that would decrease the production costs of ship hulls and parts? If memory serves, there was something like this called "Miniaturization" (or something similar) in the original MOO games. Should probably use logarithms as to not make it too powerful, say something like a factor of 1/(1+log(1+M/1000)) applied to production costs (where M is the number of research points dumped into the "Miniaturization" tech.)

Post Reply