New win 10, orion does not run

Problems and solutions for installing or running FreeOrion, including discussion of bugs if needed before posting a bug report. For problems building from source, post in Compile.
Message
Author
godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

New win 10, orion does not run

#1 Post by godel » Sat Mar 03, 2018 11:12 am

I just got a new to me used and refurbished win 10 machine.
Dual core but otherwise good specs.
But I downloaded the latest and it crashed. Repeat. Repeat. \
What do I need to do to troubleshoot this?
I turned off a few privacy snoops, would that cause this?

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12268
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: New win 10, orion does not run

#2 Post by Geoff the Medio » Sat Mar 03, 2018 11:47 am

Delete the contents of C:\Users\Username\AppData\Roaming\FreeOrion then try to run FreeOrion. If it still crashes, check that location for freeorion.log and if present, post it here. If there isn't one, try running cmd.exe and navigating to the directory where FreeOrion is installed, and note any output to the console window, and post it here.

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#3 Post by godel » Sat Mar 24, 2018 4:31 pm

Sorry I took so long getting on this.
Deleted stuff, still will not run, got log file.
See below
Attachments
freeorion.log
(2.95 KiB) Downloaded 16 times

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12268
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: New win 10, orion does not run

#4 Post by Geoff the Medio » Sat Mar 24, 2018 4:36 pm

Code: Select all

Unable to load texture "C:/Program Files (x86)/FreeOrion/default/data/art/splash.png"
reason: Insufficient resources to create requested OpenGL texture
Looks like a graphics driver problem.

You could try replacing that file with a much smaller one (load in paint or similar, resize, save), but I doubt that is a viable solution, given that this isn't a ridiculously large image already.

User avatar
Dilvish
AI Lead, Programmer
Posts: 4713
Joined: Sat Sep 22, 2012 6:25 pm

Re: New win 10, orion does not run

#5 Post by Dilvish » Sat Mar 24, 2018 9:44 pm

Closing all your other applications might also help.
If I provided any code, scripts or other content here, it's released under GPL 2.0 and CC-BY-SA 3.0

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#6 Post by godel » Sun Mar 25, 2018 6:03 pm

Dang, this is my newer and upgraded (slightly) PC.
FreeOrion has run on many (presumed) lesser machines.
OK, back to doing it on a linux mint machine.

User avatar
adrian_broher
Programmer
Posts: 1072
Joined: Fri Mar 01, 2013 9:52 am
Location: Germany

Re: New win 10, orion does not run

#7 Post by adrian_broher » Sun Mar 25, 2018 6:22 pm

Try installing the driver from your graphics card vendor.
Resident code gremlin
Attached patches are released under GPL 2.0 or later.
Git author: Marcel Metz

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#8 Post by godel » Mon Mar 26, 2018 8:45 am

Still checking on problem.
Orion will not work off of a fresh boot.
System (control panel) does not show a bad driver anywhere.
And here is my system information:
OS Name Microsoft Windows 10 Pro
Version 10.0.16299 Build 16299
Other OS Description Not Available
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name WIN10SEAN
System Manufacturer Dell Inc.
System Model OptiPlex 760
System Type x64-based PC
System SKU
Processor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7500 @ 2.93GHz, 2926 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date Dell Inc. A16, 8/6/2013
SMBIOS Version 2.5
Embedded Controller Version 255.255
BIOS Mode Legacy
BaseBoard Manufacturer Dell Inc.
BaseBoard Model Not Available
BaseBoard Name Base Board
Platform Role SOHO Server
Secure Boot State Unsupported
PCR7 Configuration Binding Not Possible
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "10.0.16299.248"
User Name WIN10SEAN\admin
Time Zone Pacific Daylight Time
Installed Physical Memory (RAM) 8.00 GB
Total Physical Memory 7.84 GB
Available Physical Memory 6.08 GB
Total Virtual Memory 9.09 GB
Available Virtual Memory 7.38 GB
Page File Space 1.25 GB
Page File C:\pagefile.sys
Virtualization-based security Not enabled
Device Encryption Support Reasons for failed automatic device encryption: TPM is not usable, PCR7 binding is not supported, Hardware Security Test Interface failed and device is not InstantGo, Un-allowed DMA capable bus/device(s) detected, TPM is not usable
Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions Yes
Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions No
Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware No
Hyper-V - Data Execution Protection Yes

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#9 Post by godel » Mon Mar 26, 2018 8:47 am

no graphics card (though I might check), dell 760 motherboard video, I believe.

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#10 Post by godel » Mon Mar 26, 2018 3:38 pm

Del software scanned my system.
Memory error??
Recommended next steps Clear results
Hardware failure
Replace Memory
Your Memory is operating outside of normal parameters and should be replaced. This system no longer carries a hardware warranty. To purchase a replacement memory, please visit Dell Spare Parts for a compatible replacement part.

User avatar
Dilvish
AI Lead, Programmer
Posts: 4713
Joined: Sat Sep 22, 2012 6:25 pm

Re: New win 10, orion does not run

#11 Post by Dilvish » Mon Mar 26, 2018 5:30 pm

godel wrote:Recommended next steps ... Replace Memory
If that test result repeats itself, the solution is not too bad. Some laptops make it easier than others to replace their memory, but I seem to remember having done it on a dell laptop some years back and it wasn't too bad, just google around for some video walk-thru specific to your model. And depending on what kind and how much memory you need, it might be as cheap as $10-$20.
If I provided any code, scripts or other content here, it's released under GPL 2.0 and CC-BY-SA 3.0

godel
Space Dragon
Posts: 260
Joined: Tue Mar 24, 2015 12:58 am

Re: New win 10, orion does not run

#12 Post by godel » Sat Mar 31, 2018 8:12 pm

intel check does not note any new drivers for that machine.

User avatar
adrian_broher
Programmer
Posts: 1072
Joined: Fri Mar 01, 2013 9:52 am
Location: Germany

Re: New win 10, orion does not run

#13 Post by adrian_broher » Wed Apr 04, 2018 3:40 pm

godel wrote:no graphics card (though I might check), dell 760 motherboard video, I believe.
The fact that this is a Dell 760 with an Intel builtin graphic card (GMA 4500, which grabs a part of regular memory as video memory) doesn't give me high hopes that the game will ever work on this device.

Anyway:
intel check does not note any new drivers for that machine.
You should probably check on the Intel homepage for new drivers, as the logs you previously posted indicate that the driver only provides OpenGL 1.1, which can only be true when you install the standard Windows provided default drivers. But given the Intel page a quick glance didn't show any driver for Windows 10, probably because it's so horribly outdated.

Depending on the pc case form factor it is probably easier to get an old AMD or NVIDIA card and install that into your PC.
Resident code gremlin
Attached patches are released under GPL 2.0 or later.
Git author: Marcel Metz

User avatar
Oberlus
Small Juggernaut
Posts: 704
Joined: Mon Apr 10, 2017 4:25 pm

Re: New win 10, orion does not run

#14 Post by Oberlus » Wed Apr 04, 2018 4:47 pm

Maybe related to this issue, I've read somewhere that Win10 preallocates a lot of memory (2.5 GB or so for a 4 GB system) at startup for acceleration purposes (that people disables to get more responsive systems :roll:). This "feature" is called "Superfetch Service" and can be disabled (there are tutorials on it on Inet).
Could this be restricting the available memory for the video card and FO?

User avatar
Dilvish
AI Lead, Programmer
Posts: 4713
Joined: Sat Sep 22, 2012 6:25 pm

Re: New win 10, orion does not run

#15 Post by Dilvish » Wed Apr 04, 2018 5:50 pm

adrian_broher wrote:The fact that this is a Dell 760 with an Intel builtin graphic card (GMA 4500, which grabs a part of regular memory as video memory) doesn't give me high hopes that the game will ever work on this device.
I think we can have a fair bit of hope at least, it seems like the real problem is most likely just that the memory chips are actually failing.

On my windows laptop the integrated graphics are claiming 2GB of shared memory, but that's with a resolution of 1920x1080. And pulling up an FO game with 300 systems and a dozen AIs, 60 turns into a game Windows Task Manager is reporting that the server and AIs are all claiming only around 1 MB each, and the human client is claiming a bit over 100MB, with the grand total memory use of about 120 MB, pretty light really.
If I provided any code, scripts or other content here, it's released under GPL 2.0 and CC-BY-SA 3.0

Post Reply