Can't start new game with latest weekly build!

Problems and solutions for installing or running FreeOrion, including discussion of bugs if needed before posting a bug report. For problems building from source, post in Compile.

Moderators: Oberlus, Oberlus

Message
Author
jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Can't start new game with latest weekly build!

#1 Post by jsena » Fri Apr 26, 2019 1:50 pm

Hi all! This bug appeared in the latest weekly build (2019-04-22) and was not manifesting in the one before that.

I click Single Player in the main screen. I change no game setup option, and hit OK... the game quits.

If instead click Continue or Quick Start, the game works as expected.

MacBookPro11,3 OS 10.12.6

o01eg
Programmer
Posts: 390
Joined: Sat Dec 10, 2011 5:46 am

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#2 Post by o01eg » Fri Apr 26, 2019 5:29 pm

Looks like it will be fixed next weekly build: https://github.com/freeorion/freeorion/pull/2429
Gentoo Linux x64, gcc-8.3, boost-1.65.0
Ubuntu Server 18.04 x64, gcc-7.4, boost-1.65.1
Welcome to slow multiplayer game at freeorion-lt.dedyn.io. Version 2019-07-14.0ab06aa.
Donates are welcome: BTC:14XLekD9ifwqLtZX4iteepvbLQNYVG87zK

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12393
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#3 Post by Geoff the Medio » Sat Apr 27, 2019 10:20 am

It's not clear that that is a related issue. Posting the .log files from immediately after the issue occurs would be helpful to debug.

jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#4 Post by jsena » Sat May 11, 2019 1:26 pm

It's still happening with the May 3rd build. I've attached the log files.
freeorion.log
(26.79 KiB) Downloaded 22 times
The attachment freeorion.log is no longer available
edit: looks like this might be it:

09:27:52.395790 [debug] client : HumanClientApp.cpp:449 : HumanClientApp::StartServer: /Games/FreeOrion.app/Contents/Executables/freeoriond
09:27:52.395852 [debug] client : HumanClientApp.cpp:483 : ai-config not set.
09:28:14.149218 [debug] client : Process.cpp:275 : Process::Impl::Kill calling kill(m_process_id, SIGKILL)
09:28:14.149298 [debug] client : Process.cpp:277 : Process::Impl::Kill calling waitpid(m_process_id, &status, 0)
09:28:14.159932 [debug] client : Process.cpp:279 : Process::Impl::Kill done
09:28:14.159978 [debug] client : HumanClientApp.cpp:380 : HumanClientApp exited cleanly.
Last edited by jsena on Sat May 11, 2019 1:32 pm, edited 1 time in total.

jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#5 Post by jsena » Sat May 11, 2019 1:29 pm

the other log doesn't seem to have attached... trying again
freeoriond.log
(19.79 KiB) Downloaded 28 times

Ophiuchus
Programmer
Posts: 871
Joined: Tue Sep 30, 2014 10:01 am
Location: Wall IV

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#6 Post by Ophiuchus » Sun May 12, 2019 8:03 am

Hi the freeorion.log you attached does not match the timestamps in your freeoriond.log

A wild guess reading the log would be that reading/writig of config values is connected. Please post your config and the configs path.

Does anybody have a MacOs to reproduce?
Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.

Furthermore, I propse... we should default to four combat rounds instead of three ...for the good of playerkind.

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12393
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#7 Post by Geoff the Medio » Sun May 12, 2019 3:15 pm

Ophiuchus wrote:
Sun May 12, 2019 8:03 am
A wild guess reading the log would be that reading/writig of config values is connected. Please post your config and the configs path.
If that is the case, does deleting config.xml have any effect?

User avatar
Vezzra
Release Manager, Design
Posts: 4928
Joined: Wed Nov 16, 2011 12:56 pm
Location: Sol III

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#8 Post by Vezzra » Sun May 12, 2019 5:23 pm

Ophiuchus wrote:
Sun May 12, 2019 8:03 am
Does anybody have a MacOs to reproduce?
Yes. I can reproduce the issue on my Mac (OSX 10.12.6). Didn't notice before, because I always run a default "Quickstart" game to test the weekly test builds.

Unfortunately I don't have any time to investigate the issue at the moment. So if anyone else on Mac can take a look at this, it would be much appreciated. Otherwise it looks like the Mac builds will be broken for quite a while... :(

jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#9 Post by jsena » Mon May 13, 2019 5:24 pm

Sorry Ophiuchus, I think I posted the two logs, tried a little more troubleshooting, realized the freeoriond.log didn't attach, and then posted that.

Combining everything thus far, what I'll do tonight is delete the config folder entirely (userhome/library/application support/freeorion I think? At work right now), launch again, and upload my config and logs.

jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#10 Post by jsena » Tue May 14, 2019 4:04 am

I deleted the config folder and re-launched. Attached are the files.
config.xml
(35.31 KiB) Downloaded 21 times
freeorion.log
(26.65 KiB) Downloaded 23 times
freeoriond.log
(19.81 KiB) Downloaded 23 times

jsena
Space Floater
Posts: 36
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:12 pm

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#11 Post by jsena » Tue May 14, 2019 4:11 am

Also I just went back and verified where the problem was introduced... April 15th build works okay, April 22nd build does not.

Ophiuchus
Programmer
Posts: 871
Joined: Tue Sep 30, 2014 10:01 am
Location: Wall IV

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#12 Post by Ophiuchus » Tue May 14, 2019 1:46 pm

Also the problem does not manifest in the snap build (ubuntu based). So this might be a MacOS problem (or a build problem?)
Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.

Furthermore, I propse... we should default to four combat rounds instead of three ...for the good of playerkind.

Ophiuchus
Programmer
Posts: 871
Joined: Tue Sep 30, 2014 10:01 am
Location: Wall IV

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#13 Post by Ophiuchus » Tue May 14, 2019 2:30 pm

Ophiuchus wrote:
Tue May 14, 2019 1:46 pm
Also the problem does not manifest in the snap build (ubuntu based). So this might be a MacOS problem (or a build problem?)
I tried to figure out if it is possible to install snapd /run the freeorion snap on MacOS, but it looks like this is not supported (yet). There are some notes in the snapd source about darwin, so maybe that will be a thing in the future.

You can see I am grasping for straws here. maybe there were changes in the sdk?

Another straw: Maybe the latest MacOS weekly build actually did build some different version.

More useful: in

Code: Select all

git diff 
ce03bef3fab5b21b8f6af76209d9e3ffb719c11f..77d2c2813b659cbdc93b27efe3ff2567122a5336
there were some changes in the UI/GalaxySetupWnd.cpp and UI/GalaxySetupWnd.h (rev 554a34a7973a454ca5ded0ffa4baff90b043be2b). But I do not see anything OS related and it works fine on ubuntu.

I do not have a MacOS so i can't really help with this :(
Any code or patches in anything posted here is released under the CC and GPL licences in use for the FO project.

Furthermore, I propse... we should default to four combat rounds instead of three ...for the good of playerkind.

User avatar
Geoff the Medio
Programming, Design, Admin
Posts: 12393
Joined: Wed Oct 08, 2003 1:33 am
Location: Munich

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#14 Post by Geoff the Medio » Tue May 14, 2019 4:24 pm

Can you run freeoriond from the console directly and then check the log? Does it run and then sit waiting for connections, or crash back to console?

User avatar
Vezzra
Release Manager, Design
Posts: 4928
Joined: Wed Nov 16, 2011 12:56 pm
Location: Sol III

Re: Can't start new game with latest weekly build!

#15 Post by Vezzra » Tue May 14, 2019 6:57 pm

FYI: The issue persists in the latest test builds I just uploaded (not surprising of course).

It seems to be an OSX only issue, the Windows build works fine (didn't try Linux, but the snap build works, so Linux seems to be fine too).

Post Reply